DKW Vaarkaart Nederland 2024 optimaal voor WinGPS 6

De 2024-editie van de DKW Vaarkaart Nederland staat nu online! In dit artikel vertellen wij u graag meer over de nieuwe functies, die met name in de 2024-editie van WinGPS 6 optimaal te gebruiken zijn.

Voorzien van een actuele TOP10NL op basis van de meest recente luchtfoto’s van het kadaster is DKW Vaarkaart Nederland 2024 op een groot aantal punten verbeterd t.o.v. de voorgaande editie.

Geoptimaliseerd voor CourseUp en HeadUp varen.
Voorgaande edities van DKW Vaarkaart Nederland waren ontworpen voor varen op een niet roterende noord-gerichte kaart (in NorthUp of CharUp volgmode). Ideaal op zee en de grote meren. Op de binnenwateren wordt echter GPS-gestuurd in CourseUp volgmode varen het meest toegepast. Op uw scherm vaart u dan altijd naar boven. Links is bakboord en rechts is stuurboord.
Bijna alle teksten zoals dieptegetallen zijn nu verplaatst van de kaart naar de meegeleverde waypoint-database, te vinden als groepen in het menu bij Waypoints. In CourseUp of HeadUp draait de kaart mee, maar blijven de teksten nu altijd horizontaal en daardoor makkelijk leesbaar en niet scheef of op z’n kop. Een voordeel is ook dat u de voor gebieden waar u niet komt, zoals bijv. de grote waypointgroep van de Waddenzee, de betreffende waypointgroepen uit kunt zetten. Hierdoor wordt het beeld verversen sneller en het kaartbeeld overzichtelijker.

Actuelere dieptes van de Friese Meren
Met nieuw ontwikkelde software zijn de meest recente dataseries met multibeam metingen van Provincie Fryslân bewerkt tot een waypointdatabase voor DKW Vaarkaart Nederland 2024. De lodingen geven de ondiepste plekken weer binnen en cirkel met een straal van160m met diepten t.o.v. Fries Boezem Peil. De dieptelijnen zijn nog ongewijzigd t.o.v. 2023.

Sector- en vuurtorenlichten als waypointgroep.
Voor de 2024-editie is het gelukt om de sectorlichten en vuurtorenlichten in vectorformaat op de kaart te tekenen in WinGPS 6-2024. Belangrijk voor aanloop van havens bij schemer en in het donker. In WinGPS 6-2023 wordt deze optie niet ondersteund.

Nieuw dieptebeeld Waddenzee.
Het nieuwe dieptebeeld van de Waddenzee is gebaseerd op het meest actuele en gedetailleerde dieptebeeld van IENC Waddenzee van RWS (Rijkswaterstaat). Voorgaande edities waren gebaseerd op het ongeveer 6 jaar oude bodemmodel in NAP van het ZUNO (RWS), dat ook in Stentec Tidal (voorheen Kustfijn) wordt toegepast.
De dieptes van de Waddenzee en Zeeland zijn gedefinieerd t.o.v. LAT (Laagste Astronomische Getij) net als overigens in de DKW1800-serie. Vaarkaart Nederland is daarom een veilige kaart om op getijwater te varen. Zowel in Zeeland als op de Wadden geven de lodingen de ondiepste waarden weer binnen een cirkel met een straal van 320m.


Indeling DKW Vaarkaart Nederland 2024 in beeld en bij kaartbeheer



Nieuw: Detailkaart Westeinderplassen, Zuid-Limburg en een aparte Grensovergang bij Lobith.



Vaarkaart Nederland 20204 is geoptimaliseerd voor CourseUp en HeadUP volgen.
Hier langs een route van jachthaven Heegerwal naar Balk.



Sectorlichten in de Deltageul en het Hoornse gat. Alleen getoond met WinGPS 6-2024 e.v



Recente dieptebeeld Waddenzee bij Harlingen op basis IENC Waddenzee (RWS jan 2024).



Detail van het veranderlijke Schuitengat in DKW Vaarkaart NL 2024.


Merk op dat de actuele betonning al weer is verschoven. Het routenetwerk is hier nog niet bijgewerkt en loopt nog boven de rode SG8 i.p.v. er onder. De betonning van Vaarkaart Nederland wordt wekelijks bijgewerkt maar dat van de kaart niet. Het Schuitengat van de Stentec IENC Update Service voor WinGPS 6 2024 klopt wel met actuele betonning. Het IENC dieptebeeld van Waddenzee en Zeeland wordt immers wekelijks bijgewerkt. De betonning ter plekke kan echter afwijken en is uiteraard altijd maatgevend.

Heeft u nog opmerkingen of feedback over deze nieuwe kaart? Dan kunt u dit mailen naar helpdesk@stentec.com.

WinGPS 5 2018 - Alarmzones

Op veler verzoek zijn er alarmzones toegevoegd aan WinGPS 5 Pro en Voyager 2018. Deze alarmzones zijn gebieden die u zelf kunt tekenen als een polygoon op de kaart. Bij de instellingen kunt u aangeven of binnen dit gebied wilt blijven, of juist dit gebied niet wilt betreden.

Wanneer u wel over de grens van de alarmzone vaart treedt er een piepend alarm op. Dit kan worden onderdrukt, maar blijft in het scherm staan tot dat u zich weer aan de ‘juiste’ zijde van de lijn bevindt. Ook kan de alarmzone worden uitgevinkt (inactief maken) of worden verwijderd.

Het is mogelijk om meerdere alarmzones te plaatsen en de kleur hiervan te wijzigen. Alarmzones waar u binnen dient te blijven hebben een groene rand en alarmzones waar u niet binnen mag komen hebben een rode rand.

Enkele voorbeelden waarbij alarmzones kunnen worden gebruikt:

  • Baggeraars kunnen het te baggeren gebied zeer nauwkeurig tekenen op de kaart en bevaren.
  • Wanneer er meermaals op dezelfde coördinaten een grondstof gestort dient te worden, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe Maasvlakte, kan dit eenvoudig op de kaart getekend worden en gebruikt worden tijdens de navigatie.
  • Tijdens een overtocht naar Engeland kan het verkeerscheidingsstelsel (TSS) worden overlapt met een alarmzone. Zo krijgt u alarm als u TSS betreedt en weet u direct wanneer u zich weer op veilige wateren bevindt.
  • Voor zeilwedstrijden kunnen ongunstige wateren worden gemarkeerd met de alarmzones. Dit betekent niet dat u dit nodig heeft tijdens een wedstrijd, want dan staat u uiteraard op scherp. Maar het kan een handige tool zijn om tijdens het routeplannen al bepaalde gebieden uit te sluiten. Dient de route tijdens de race toch nog te worden gewijzigd, dan kunnen deze ongunstige wateren eenvoudig worden vermeden en niet zo maar over het hoofd worden gezien (denk aan het stranden van Team Vestas bij de Volvo Ocean Race 2014).
  • Vissers kunnen het gebied rondom een wrak als alarmzone selecteren en zo het visrijke gebied kaderen.
  • Zo kunnen ook duikers het te onderzoeken gebied aangeven op de kaart waarbinnen de onderdelen van een wrak zich bevinden en de kans op een vondst het grootst is.
  • Reddingsdiensten of een stichting zoals de SOAD kunnen de alarmzones gebruiken om een gebied af te kaderen waarbinnen ze een drenkeling of lichaam kunnen terugvinden, uiteraard rekening houdend met de plaatselijke stroming.

Heeft u nog opmerkingen of feedback over deze nieuwe functie? Dan kunt u dit mailen naar helpdesk@stentec.com.

ENC-kaarten in WinGPS 5 2018

De in februari te verwachten WinGPS 5 2018 krijgt in de loop van het jaar ook ondersteuning voor ENC-kaarten. In de kerstvakantie hebben we de eerste beelden van de ENC-kaarten in WinGPS 5 kunnen maken. Hieronder ziet u enkele voorbeelden.


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

In het verleden werkte WinGPS alleen met rasterkaarten. Deze rasterkaarten bestonden uit onze eigen DKW-kaarten en de BSB-kaarten van o.a. de NOAA en NV-Verlag. Het voordeel van rasterkaarten ten opzichte van vectorkaarten was voor ons dat wij de kaarten in (relatief) klein formaat konden aanleveren en gemakkelijk konden bijwerken als er bijvoorbeeld een BaZ-update was uitgegeven door de Dienst der Hydrografie. De update kon daarna eenvoudig worden gedownload door de gebruiker.

In 2012 kwamen we met onze eerste hybride kaart, namelijk de DKW Vaarkaart Friesland. De ondergrond was een rasterkaart, op basis van het dieptebeeld van de Provincie Fryslan. Daaroverheen werden lagen van verschillende typen waypoints geplaatst, zoals betonning, havens, watersportcampings, bruggen, etc. Deze typen konden per groep worden aan- en uitgezet. Niet alleen het ontwikkelen van de kaarten is hierdoor geëvolueerd, maar zoals u begrijpt is ook het nodige aan WinGPS hiervoor veranderd. Zo is het waypointgroepenbeheer veranderd en kunnen binnenwaterkaarten nu naadloos op elkaar worden aangesloten door het transparant maken van de witte kaartranden.

In de afgelopen jaren zijn de regels voor de professionele binnenvaart aangescherpt wat betreft digitale navigatie. Zo is het nu op de Duitse binnenwateren verplicht om inland-ENC te gebruiken. Dit was voor ons het moment om vaart te zetten achter de wens om ook vectorkaarten in WinGPS te kunnen gebruiken.


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Er zijn voor Nederland, België, Frankrijk en Duitsland gratis ENC-kaarten te downloaden. Deze kunnen binnenkort in WinGPS 5 2018 worden geladen. Het wordt dan mogelijk om de verschillende lagen aan/uit te zetten. Zo ook de lagen die in de ondergrond zitten, zoals de dieptelijnen en dieptegetallen. Als u de diepte van uw schip opgeeft, ziet u uw vaarwater in een andere dieptekleur.

De ontwikkeling van WinGPS 5 2018 is momenteel nog in volle gang. Wij doen ons best om op de Boot Holland 2018 te Leeuwarden al een bètaversie te kunnen tonen van de ENC-kaarten in WinGPS. Graag horen wij uw reactie op deze nieuwe ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte:

Wilt u op de hoogte blijven van de wekelijkse alle ontwikkelingen en het laatste Stentec nieuws? Volg ons dan op Twitter.

Laatste BaZ update

Baz-update - week 15
donderdag 11 april 2024
De BaZ-update is verschenen en beschikbaar voor gebruikers van WinGPS. Deze week zijn er voor 11 kaarten uit de 1800-serie wijzigingen. Alle...