ST_LogoBedrijfsprofiel Stentec Software

Toegepaste Stromings Energie Technolgie
Stentec is in 1983 opgericht door de huidige eigenaar Ir. Wouter Kuik. De naam Stentec is overigens de afkorting van Stromings Energie Technologie, het vakgebied waarop de meeste toepassingen van Stentec technologie en producten liggen.

WindenergyVoorheen gespecialiseerd in Windenergie

Kennis van aerodynamica, aero-elasticiteit en ontwerptechiek werd ingezet om Nederlands opkomende industrie te helpen bij de ontwikkeling van windturbines voor electriciteitsopwekking. Met een team ingenieurs werden in jaren 90 en 2000 door Raadgevend Ingenieursbureau Stentec ontwikkelingsopdrachten uitgevoerd voor binnen- en buitenlandse fabrikanten van windturbines, zoals Lagerwey en DeWind.

Met het volwassen worden van de windturbine-industrie rond de eeuwwisseling kwam aan deze ontwikkeling een einde. Van de meer dan 20 pioniers in Nederland alleen al zijn door failissementen en fusies nog maar wereldwijd zo'n 10-tal grote bedrijven over, waaronder multinationals zoals General Electric en Siemens. Deze beschikken over grote ontwikkelingsafdelingen en houden om strategische redenenen de ontwikkelingen in huis.

De opkomst van Stentec Software.

Gebruik makend van windturbine technologie is in 1990/91 de ontwikkeling gestart van Sail Simulator, een fysisch realistisch simulatie programma voor zeilers, wat destijds nog alleen op 8086 met 8087 rekenprocessor kon worden gebruikt. Dit was het begin van de afdeling software, welke na het uitbrengen in 1999 van de eerste DKW1800 CD en met de overname van de WinGPS navigatieprogramma in 2000 is uitgegroeid tot Stentec Software B.V, opgericht in 2001.

DirectX Simulation TechnologySailsim5Voor de ontwikkeling van simulatie-software is een grafische engine ontwikkeld welke gebruik maakt van Microsoft DirectX voor o.a. aansturing van de 3D-videokaart en geluidskaart. Deze techniek wordt DirectX Simulation technology genoemd en vormt het hart van alle door Stentec ontwikkelde simulaties voor Windows, zoals Sail Simulator, Motorboat Simulator en Bird Flight Simulator.

De hoge ontwikkelingskosten van deze technologie worden terugverdiend door de verkoop van meerdere langdurig lopende software producten en ook met opdrachten van derden, zoals Windfarm simulaties en Korenmolen Simulator.

Stentec heeft zich als doel gesteld deze technologie de komende jaren verder te verbeteren en aan te passen aan de nieuwste computers. Najaar 2007 is een nieuwe release gepland van Sail Simulator 5.

WinGPS 4 navigatie-technologie

WinGPSAl vrij snel na de overname van WinGPS van Jos Verbeek is Stentec begonnen met het inventariseren van wensen van klanten. Besloten werd om een eigen serie GPS-navigatieprogramma's te gaan ontwikkelen voor PC en PDA. Deze Alle programma's van deze WinGPS4 serie zouden optimaal moeten werken met voordelige raster kaarten in een nieuw beveiligd DKW2 formaat. Tevens zou een BaZ Update service worden geintegreerd waarmee de gebruiker de kaarten eenvoudig via internet kan laten bijwerken. De beveiliging was tevens een eis van de Hydrografische diensten en opdrachtgevers zoals ANWB. Ook moest het mogelijk zijn om zelf kaarten te scannen en BSB kaarten te gebruiken.

Als eerste is zomer 2004 is WinGPS 4 gereleased, welke versie momenteel waarschijnlijk het meest gebruikte watersport navigatieprogramma is op de Nederlandse markt. Met het verschijnen van ANWB CD's in DKW2 formaat en USB GPS muizen kan Stentec complete systemen leveren voor de laptop of PC aan boord. Nieuw is de beschikbaarheid van voordelige up-to-date Eurosea kaarten in DKW2 formaat welke WinGPS 4 aantrekkelijk maakt voor buitenlandse reizen en buitenlandse klanten.

Voorjaar 2005 is WinGPS 4 Mobile Navigator gereleased voor de PocketPC. Najaar 2005 zijn er al meer dan 500 licentiehouders en is er een stabiele 4.1 versie verschenen welke klaar wordt gemaakt voor internationale verkoop. De grote polulariteit van de PDA komt vooral uit het toenemend gebruik van routeplanners als TomTom. Omdat dezelfde DKW2 kaarten kunnen worden gebruikt is de Mobile versie ook aantrekkelijk voor WinGPS 4 gebruikers.

Voorjaar 2006 is WinGPS 4 Pro gereleased. De hiervoor ontwikkelde technolgie is ook toegepast in de andere WinGPS 4 serie programma's. De 4 Pro is biedt uitgebreide navigatie-opties voor watersporters en beroepsvaart met meerdere NMEA instrumenten aan boord. Er is ook een koppeling met AIS apparaten en radar in ontwikkeling om aanvaringen te voorkomen. Verwacht wordt dat de WinGPS 4 Pro technologie ook in een toekomstige Pro versie voor de PocketPC zal worden toegepast.

WinGPS VoyagerHiswa 2008, WinGPS Voyager heeft de Hiswa Innovatie prijs 2008 gewonnen, met alle trots presenteren wij daarom deze nieuwe en meest innoverende product in onze WinGPS lijn. Voyager is de nieuwe routeplanner voor zeilers en motorbootschippers op open water.  Het programma maakt het navigeren met polairen toegankelijk voor toer- en wedstrijdzeilers. Dit betekent veiligheid bij reizen en voordeel bij races! 

 

 

Accent op online verkoop

KNRMVoor de verkoop werd een (inter-)nationaal dealernet opgezet. Grootschalige dealer verkoop van Sail Simulator vond vooral plaats in Duitsland, Frankrijk en Italie. In Nederland was directe verkoop via telefoon, fax en op beurzen het meest belangrijke. Met de komst van internet veranderde de marketingaanpak. Hoewel dealerverkoop in Nederland door bleef groeien wordt er steeds meer rechtsreeks online aan de klant verkocht. Eind 2000 werd de eerste online shop van Stentec opgestart. Al in 2002 werd de online shop al het belangrijkste verkoopkanaal van Stentec Software. Het toenemende aantal producten, automatische order processing van voordelige download versies en de toenemende belangstelling voor GPS-navigatie dragen bij aan verdere groei. In oktober 2005 is een nieuwe webserver in gebruik genomen om verdere groei mogelijk te maken. Speerpunt voor de komende jaren is optimale online klantenvoorlichting en de verkoop van downloadversies. Grote digitale kaartensets kunnen nu al snel via ADSL of kabel worden geleverd.

BedrijfsgegevensWinkel en kantoor: N 52º 58.159' E 005º 36.342' (WGS 84)

Stentec Software
Harinxmastr. 29
8621 BJ HEEG
Nederland

tel.: +31 (0) 515 443515
fax: +31 (0) 515 442824

www.stentec.com
stentec@stentec.com
helpdesk@stentec.com

Stentec handelsmerken

 

  • Sail Simulator (zeilen en navigeren op de PC)
  • Motorboat Simulator (manoeuvreren met diverse motorboten)
  • Bird Flight Simulator (Vogel vliegsimulator, in ontwikkeling
  • WinGPS (Windows GPS-navigatiesoftware voor PC en PocketPC)
  • DKW (Digitale Kaarten voor de Watersport)
  • Twister (Aeroelastisch ontwerpprogramma voor windturbines)
  • ADAP (Advanced Dynamic Analisis Program voor windturbineontwerp)
  • Flux (Verlichtingsprogramma van sportvelden)