NOAA kaarten offline beschikbaar maken in WinGPS 5 of -Marine

Sinds de 2016-update van WinGPS 5 en WinGPS Marine heeft u de mogelijkheid om de NOAA-kaarten in te laden vanuit het kaartbeheer. De voorwaarde om deze kaarten te kunnen zien, is dat u beschikking heeft over internet.

Het is ook mogelijk om handmatig NOAA-kaarten toe te voegen aan uw versie van WinGPS zonder dat deze daarna telkens vanaf internet ingeladen moeten worden. Hieronder vind u een uitleg om dit te realiseren.

1. Ga naar de NOAA chart locator en zorg ervoor dat u zoekt in de 'Paper charts (RNC & PDF)'.
  2. Selecteer de kaart die u wilt installeren door er op te klikken in het kaartvenster (Zie ondertaande afbeelding). In dit voorbeeld is er gekozen voor kaart '5161: Newport - Bermuda'.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
  1. Klik bij 'available products' op 'RNC'. Een nieuwe pagina zal geopend worden met de gebruikersvoorwaarden van het product, klik op 'OK' om het ZIP-bestand te downloaden.
  2. Pak het verkregen ZIP-bestand uit door er met de rechter muisknop op te klikken en te kiezen voor 'Alles uitpakken'. Er zal nu een nieuwe map aangemaakt worden met dezelfde benaming als het ZIP-bestand.
  3. Open DKW Manager en kies voor 'Installeren/bijwerken - BSB-kaarten'. Klik op 'Bladeren' en ga naar de map die zojuist is aangemaakt. In dit voorbeeld is dat ..\Downloads\5161\BSB_ROOT\5161\ Klik op 'Volgende'.
  4. Selecteer in dit scherm de kaarten die u wilt installeren en klik op 'Volgende'.
  5. Maak de keuze of u de kaarten in een nieuwe of bestaande set wilt installeren:
  6. Als dit de eerste NOAA-kaart is die u installeert raden wij aan om te kiezen voor een nieuwe kaartenset. Bij 'kaartensetnaam' vult u de naam in zoals die bij het vorige scherm werd aangegeven (in dit voorbeeld 'Newport - Bermuda') samen met de maand en jaar van de uitgave (bij een update kunt u dan altijd zien wat de nieuwste versie van de kaart is). Bent u bijvoorbeeld een kaartenset aan het maken voor een toekomstige reis, kunt u ook kiezen voor een naam die refereert aan deze reis.

Wilt u alle NOAA-kaarten in dezelfde kaartenset of bent u bijvoorbeeld een kaartenset aan het maken voor een toekomstige reis, kunt u er voor kiezen om de nieuwe kaart te installeren in een bestaande kaartenset.

7. Klik op 'Installeren'. De kaart zal nu beschikbaar gemaakt worden in WinGPS. Na de installatie start u WinGPS 5 opnieuw op en zal de kaart toegevoegd zijn in uw kaartbeheer (via: 'kaarten - kaartbeheer - hoofdkaartvenster'). In uw kaartvenster gaat u naar het gebied van de kaart om deze te kunnen bekijken en in/uit te zoomen voor meer detail.

Installatie in WinGPS Marine

Voor het installeren van de NOAA-kaarten op een Android-toestel is het van belang dat u eerst bovenstaande stappen doorloopt. Zorg ervoor dat WinGPS Marine geïnstalleerd staat op uw apparaat en is geüpdatet naar de nieuwste versie.

1. DKW Manager heeft van de door u geïnstalleerde kaart een DKW2 bestand gemaakt. Als u de standaard installatiemap heeft gekozen, kunt u dit bestand terug vinden via:
    C:\Program Files (x86)\Stentec\Charts\DKW2\_BSB\BSBModule\
  2. Kopieer de bestanden in deze map naar uw Android-apparaat in de map \DKW2\User\ Afhankelijk van uw instellingen vind u deze map terug op uw apparaat-opslag of op uw SD-kaart.
  3. Zodra de bestanden gekopieerd zijn start u WinGPS Marine opnieuw op en zullen de kaarten beschikbaar zijn vanuit de kaartenmanager.

N.B. Zijn de kaarten, na het volgen van bovenstaande stappen, alsnog niet beschikbaar, dan kunt u contact opnemen met onze helpdesk via ons helpdesk contactformulier.

Kunnen wij u assisteren?

Wij komen graag met u in contact en geven u persoonlijk advies, of een gratis offerte op maat.