Tips en veelgestelde vragen

WinGPS 5 (voor Windows).

De rode lijn is de lijn van het door u gevaren traject. Via [ Beeld / Eigenschappen / Hoofdkaartvenster / Trajecten ] kunt u instellen of de trajecten op de kaart getoond moeten worden.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Dat kan betekenen dat de verkeerde kaarten aan staan, over elkaar heen liggen of uit staan. Via [ Kaarten / Kaartbeheer ] opent u een lijst met alle kaarten die u geïnstalleerd én geactiveerd heeft. Soms staat er iets verkeerd bij de helderheid. Klik een aantal keren op om de gewenste helderheid weer terug te krijgen.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Wellicht gebruikt u de Vaarkaart Nederland. Die kaart is gemaakt zonder ingetekende betonning . De betonning (en andere waypoints) kunt u zichtbaar maken door de knop voor waypoints aan te zetten. Welke waypoints u zichtbaar wilt maken kunt u aangeven bij [ waypoints / waypointbeheer ]. Op de DKW 1800-serie kaarten is de betonning wel altijd zichtbaar.

Misschien heeft u bij de installatie gebruik gemaakt van de oude versie van de DKW manager. U mist dan cruciale informatie. Download de nieuwste versie via deze link.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

U kunt kiezen om of de kaart stil te zetten en uw schip er over heen te zien bewegen of uw schip stil te zetten en de kaart er onder door te laten bewegen. Klik voor de gewenste instelling op het GPS Volgen icoon op de kaartknoppenbalk.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Is uw GPS-ontvanger goed aangesloten? Staat de communicatie "aan"? Klik met de rechter muisknop op de kaart en kies [ GPS / Zoek GPS-positie ].

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Als u zonder NMEA-kompas vaart (bijvoorbeeld alleen de GPS), en de koers (HDG) van uw bootje staat scheef t.o.v. de grondkoers en het traject, zet dan met de knoppen van het navigatie-infoscherm het ZOG (Leeway) en de stroming (Stream) op nul, zodat de HDG gelijk is aan de COG.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Soms lijkt het alsof de update stil staat, er gebeurt dan ogenschijnlijk niets op uw scherm. In dat geval kan het zijn dat er onderin in uw Windows-taakbalk een scherm knipperend om uw aandacht vraagt. Dat is afhankelijk van de door uzelf ingestelde mate van beveiliging op uw PC. Windows vraagt u om toestemming voor een update.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Er blijft altijd één bootje op uw scherm staan, dit is uw GPS-cursor. Het kan zijn dat uw GPS-cursor ergens staat waar u niet meer bent. U kunt deze cursor niet verwijderen, maar wel verplaatsen. Dit doet u door simpelweg de communicatie te starten en de GPS uw huidige positie te laten bepalen. Of klik met de rechter muisknop op de kaart en ga naar [ GPS / Zet GPS-positie ].

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Voor vrijwel elk instrument is een baudrate van 4800 de standaard. Behalve voor AIS-apparatuur, daarvoor geldt een baudrate van 38400.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

WinGPS Marine en andere kaarten-apps (voor Android).

WinGPS Marine en de kaarten dienen op de interne opslag van het apparaat te worden geïnstalleerd. Wanneer u een nieuw apparaat aanschaft, raden wij u aan minimaal 16GB interne opslag te nemen, zodat u naast WinGPS Marine en de kaarten ook andere apps kunt gebruiken.

Minimaal vereist is Android 2.3 Ginger Bread. Meest getest is Android 4.3 Jelly Bean. Om de kaarten te laten meelopen dient u een interne GPS te hebben of een bluetooth verbinding aan te maken met een Bluetooth-GPS.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Ja, dat kan. U heeft het recht de kaart op 2 verschillende systemen te installeren en activeren. Bijvoorbeeld op uw tablet en navigatielaptop. Dit gaat als volgt:
  1. In de app gaat u naar het scherm van de instellingen. Bovenaan kunt u de kaartenset of serie koppelen aan uw Stentec-gebruikersaccount. Als u daarna inlogt op www.stentec.com kunt u via het downloadoverzicht de kaartenset downloaden. Bij het activatieoverzicht staat uw licentiecode.
  2. Nieuwe gebruikers kunnen een Stentec-gebruikersaccount aanmaken door te registeren op www.stentec.com (rechts in de balk). Dit gaat met uw e-mailadres en eigen wachtwoord.
  3. Als u voortaan dit account gebruikt voor al uw aankopen en activaties bij Stentec, dan wordt alles aan dit gebruikersaccount gekoppeld en kunt u zelf uw licenties en downloads beheren.
Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

De kaarten-apps lezen alleen de meegeleverde kaarten, maar met WinGPS Marine apps kunt u 2014 kaartensets met vrije activatie downloaden. Deze apps downloaden ook de reeds aanwezige kaarten (van de kaarten-apps) op uw tablet of smartphone. Voor activering dient u in te loggen in uw account. Er is een gratis WinGPS Marine Lite app in de Playstore beschikbaar, waarmee dit ook mogelijk is.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

WinGPS Marine Lite kan hetzelfde als de DKW kaarten app, met uitzondering van het aanmelde van de kaarten op de gebrukersaccount voor WinGS op de PC. Als extra heeft de lite app de mogelijkheid om meerdere kaartensets in beeld te brengen. Bij kaartenbeheer vindt u door swipen naar rechts,  links van het kaartensetmenu, daarvoor een downloadmenu, waar de voor u beschikbare kaartensets staan. Deze zijn te downloaden en te verwijderen om SD geheugen op uw tablet vrij te maken.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Ja, dat is mogelijk als u online bent. Als er geen kaarten gedownload zijn toont de Lite app een OpenStreetMap (OSM) kaart van de hele wereld. Ideaal om de app te testen. Als u een DKW kaart download verdwijnt OSM echter. Om OSM weer te tonen dient u alle kaartensets te verwijderen in het downloadoverzicht en daarna de Lite app weer opnieuw op te starten. Laat de kaartbestanden laat staan (in het SD geheugen) zodat u die opnieuw hoeft te downloaden.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Een rode cursor en rode positie geeft aan dat de GPS geen fix heeft. Er worden dan minder dan 3 satellieten ontvangen. Het aantal satellieten kunt u zien onderaan in het instrumentendisplay. Bij 1/4 zijn er 4 in beeld maar nog slechts 1 in gebruik. Onvoldoende voor een fix. Binnen in een stalen, aluminium of carbon schip heeft u onvoldoende ontvangst. Voor een goede fix moet de GPS in uw tablet of smartphone minimaal de helft van de hemel zien.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

De kaarten lopen met u mee als u een fix heeft en de Volgknop in het menu is ingedrukt. Hierdoor staat uw schip op het midden van de scherm en kunt u uw kaart niet meer verslepen. Door nogmaals op de Volgknop te klikken zet u de volgmodus weer uit en kunt u de kaart weer verslepen.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Sommige smartphones en soms ook tablets hebben per app weinig geheugen ter beschikking. Een goede tip is om in de kaarten-app via kaartenbeheer de kaarten uit te zetten die u niet nodig heeft. Zoals bijvoorbeeld de overzichtskaart(en). Dit beperkt het geheugengebruik en bevordert de snelheid. Het zelfde geldt voor waypoint groepen: zet de waypointgroepen uit die u op dat moment niet nodig heeft. Als dit nog niet genoeg helpt kunt u in de kaarten-app bij Instellingen, onderaan met de schuif, het voor de kaarten gereserveerde cachegeheugen vergroten. Let daarbij op dat hierdoor minder geheugen beschikbaar is voor andere acties in de app. Door de schuif te veel naar links te plaatsen worden de kaarten niet altijd volledig opgebouwd. Niet alle tiles van 250 bij 250 pixels worden dan getoond.  Door te experimenteren kunt u de meest optimale stand bepalen.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Ja, daar is de DKW 1800-app voor bedoeld. Met onze wekelijkse BaZ-updateservice garanderen wij de meest up-to-date kaart gedurende de editie van dat jaar. Eventuele nieuw uitgegeven correctiebladen van de 1800-sets worden met de updates meegenomen. De papieren kaarten van de Hydrografische Dienst worden vanaf 2013 niet meer aan het begin van het seizoen uitgegeven. De nog verkrijgbare edities zijn vaak verouderd en zijn onveilig om op te varen, indien deze niet handmatig zijn bijgewerkt met alle BaZ’s. Vergeleken met de papieren sets loopt de kaart op de tablet of smartphone altijd met je mee, zodat je precies weet waar je bent, dankzij de ingebouwde GPS. Het loggen van je positie wordt automatisch bijgehouden door het traject. Dit is instelbaar tot maar liefst 5 dagen. Ook kan je naar een waypoint toe sturen en via eigen waypoints aantekeningen op de kaart maken. Dit is te vergelijken met het uitzetten van een koers op een papieren kaart.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Ja, dat kan door op de GPS-cursor te drukken en de witte schijf te verschuiven. Als de schrijf weer weg is staat de cursor op een andere schermpositie.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Maak een waypoint aan door enkele seconden op de kaart te drukken. Er ontstaat een witte schijf. Deze kunt verschuiven om de waypoint zeer precies te positioneren. Het eerste waypoint dat u aanmaakt is het Go-to-Waypoint en wordt verbonden met uw huidige positie. De app toont dan de te sturen koers (CTS) en afstand (DTG). Als u wilt sturen naar een Go-to-Waypoint kunt u het Instrumentendisplay aanzetten via het menu. Deze toont uw koers, de te sturen koers en ook de verwachtte aankomsttijd (ETA). Ieder volgend waypoint kunt u een eigen naam en subnaam geven. Dit doet u door er op te dubbelklikken of via het bewerken in het waypointmenu. Een waypoint kunt u verwijderen door er enkele seconden op te drukken en deze naar de prullenbak (linksonder) te slepen.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Ga naar Instellingen en selecteer Inland in plaats van Nautisch. Daar kunt u ook de afstandsringen om uw GPS-cursor in km opgeven: 50 m is 0,05 km.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Dit zijn wantijpunten. De blauwe driehoekjes geven de dieptelodingen van Rijkswaterstaat aan op de kaart. Deze worden maandelijks bijgewerkt. Door er op te klikken of dubbelklikken ziet u meer informatie. Bijvoorbeeld de Boontjes Drempel Noordzijde. Deze is op 13-11-2013 gelood door Rijkswaterstaat. Bij laagwater (LAT) is de diepte 2,66meter. Het getij loopt 5 minuten voor op het getij van het referentiestation Harlingen (bij een + loopt het achter).

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

De dieptestaten ziet u alleen als de Waypointgroepen aangezet zijn bij Waypointbeheer. Voor de 1800-app zijn dit de Dieptestaten Waddenzee West en/of Oost.  Bij Instellingen kunt u de namen van de waypoints aanzetten.

Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

De volgende afkortingen zijn gebruikelijk bij navigatie:
  • SOG= Speed Over Ground (snelheid over de grond)
  • COG= Course Over Ground (koers over de grond)
  • CTS= Course To Steer (de te sturen koers naar een waypoint)
  • DTG= Distance To Go (de nog af te leggen afstand naar een waypoint)
  • TTG= Time To Go (de tijd die nodig is om het waypoint te bereiken met de huidige SOG)
  • ETA= Estimated Time of Arrival (de verwachte aankomsttijd met de huidige SOG)
  • DMS= Weergave van de GPS positie LAT/LON in Degrees Minutes Seconds. Standaard is DM.
Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op via onze helpdesk.

Uw commentaar, vragen, gebruikerservaring en eventuele Error reports zien wij graag tegemoet. Hiermee draagt u bij aan de verbetering van onze navigatie-apps. Stuur een e-mail naar: helpdesk@stentec.com